Водоустойчивост

таблица с нива на водоуствойчивост

 

На какво съотвества ATM?

ATM показва нивото на водоустойчивост на часовника.

3 АТМ позволява:

  • Миене на ръце
  • Миене на кола

5 АТМ позволява:

  • Взимане на душ или баня
  • Плискане
  • Дъжд

10 АТМ позволява:

  • Спортно плуване
  • Водни спортове

20 АТМ / 30 АТМ позволява:

  • Гмуркане с шнорхел
  • Не е подходящ за гмуркане на дълбоко

50 АТМ / 100 АТМ позволява:

  • Гмуркане на дълбоко

 

Какво е точно водоустойчивостта? Как се определя?

Часовниците се произвеждат с механични и електронни части, които могат да бъдат повредени от водата и влажността. В този случай водоустойчивостта на часовника може да се определи като неговата устойчивост на водно налягане.

Когато купувате часовник, поискайте информация за неговата водонепроницаемост (показана в таблицата по-горе), за да избегнете бъдещо разочерование. Водоустойчивостта се определя в лаборатория при перфектни условия, т.е при постоянна температура с неподвижния часовник.

 

Водоустойчивостта валидна ли е за цял живот?

Класификацията за водонепроницаемост е предвидена за нов часовник с уплътнения, кристал и калъф в перфектно състояние. Водоустойчивостта се осигурява в момента, в който часовникът е направен и тестван преди да напусне фабриката, но не е гарантиран за живота на часовника. Продължителността на водоустойчивостта може да варира в зависимост от характеристиките на часовника, начина, по който се използва и начина, по който се грижи. Нормалното стареене на уплътненията, които осигуряват водонепроницаемост, се ускорява от топлинен шок и големи промени на температурата, когато часовникът се движи от слънчевата светлина в студена вода или във влажна среда.

 

Какво мога да направя за да запазя часовника си в добро състояние?

Солената вода, киселиността от изпотяване, парфюмите и химическите продукти могат да атакуват часовниковите уплътнения и да намалят продължителността на водонепропускливостта. Препоръчваме редовно да проверявате състоянието на вашия часовник, за да се уверите, че всички части, които допринасят за водоустойчивостта, са в добро състояние: корона, бутони, кристали и уплътнения. Не използвайте короната или бутоните, когато сте във водата. Ако часовникът има винтова корона, винаги се уверете, че е здраво, преди да влезете във водата.

 

Как мога да разбера дали часовникът ми вече не е водоустойчив

Ако забележите повреди или аномалии, избягвайте контакт с вода. Влажността и проникването на водата може да доведе до скъпи ремонтни сметки. Обърнете внимание, че кондензацията на водата под кристала или на дисплея означава, че часовникът вече не е водоустойчив и трябва да бъде ремонтиран от професионалист възможност най-скоро.

 

Колко често трябва да проверявам часовника си за водоустойчивост?

Когато часовникът е отворен за обслужване, уверете се, че всички проверки за водонепропускливост са били извършени, особено ако редовно използвате часовника във вода или във влажна среда. Препоръчваме Ви да проверявате водоустойчивостта на вашия часовник веднъж годишно и всеки път, когато часовникът се отваря.